Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Rasterećenje gospodarstva: Poslodavci traže ukidanje opće vodne naknade
Rasterećenje gospodarstva: Poslodavci traže ukidanje opće vodne naknade PDF Ispis E-mail

05.02.2015.

 

Udruženje poslodavaca Federacije kao jednu od mjera za rasterećenje gospodarstva u FBiH prelaže  ukidanje vodne naknade. Kao razloge za ukidanje navode da je neustavno da naknadu plaća onaj koji nema korist od vodnog dobra kao dobra od općeg interesa. Također to za njih predstavlja diskriminaciju obveznika plaćanja, te povredu prava na imovinu.

Naime, prema Zakonu o vodama obaveznici plaćanja opće vodne naknade su sva pravna i fizička lica koja su registrirana za obavljanje djelatnosti. Obveznici ove naknade dužni su platiti naknadu u visini 0,5% od osnovice koju čini neto plaća zaposlenika u radnom odnosu na određeno i neodređeno vrijeme, te naknada po ugovoru o djelu.

Poslodavci traže od novih vlasti ukidanje ovog parafiskalnog nameta, ili da se odredi da su obveznici plaćanja svi zaposleni, lica koja ostvaraju prihode po osnovu ugovora o djelu i članstva u upravnim i nadzornim odborima.

Na osnovu podataka Ministarstva financija FBiH, po kojem su ukupno naplaćene vodne naknade u 2013. godini bile 77.560.092 KM, poslodavci procjenjuju da se od tog iznosa na opće vodnu naknadu odnosi polovina tog iznosa, odnosno oko 36 miliona KM.

Smatraju da bi umjesto toga taj iznos sredstava trebao biti upotrebljen za razvoj i novo zapošljavanje, a samim tim i bolje punjenje proračuna i vanproračunskih fondova.

Osim ove opće vodne naknade u posebne naknade koje moraju plaćati poslodavci spadaju i naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma i posebna naknada za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća.

D.K.

Izvor:www.ekapja.ba

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14