Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
U TOKU TRODNEVNA RADIONICA NA TEMU ”KOMUNIKACIJA SA RANJIVIM GRUPAMA” PDF Ispis E-mail

06.02.2024.

U sklopu planskih aktivnosti iz projekta pod nazivom: Udruživanje snaga za radna mjesta i stabilnost: Podrška ugroženim osobama u BIH kroz javno/privatno/civilno partnerstvo kojeg finansira Njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), danas je u prostorijama motela Fejzić započela je trodnevna obuka – Trening „ Komunikacija sa ranjivim grupama „ koji vodi  trenerica gđa Sanja Topić.

Učesnici treninga su osobe koje su zaposlenici javnih institucija, lokalnih pružalaca poslovnih usluga i civilnog društva iz lokalne zajednice Goražde.

Obzirom na stanje u oblasti porodičnog i vršnjačkog nasilja te u pripremama za prihvat korisnika po tek objavljenom Javnom pozivu za samozapošljavanje i zapošljavanje u privrednim subjektima u lokalnoj zajednici Goražde, ovakva forma treninga je preporučena.

Opšti cilj projekta je doprinijeti održivom lokalnom socioekonomskom razvoju i integraciji ranjivih pojedinaca, posebno žena i mladih, u BIH.

Projekat doprinosi održivom socio-ekonomskom razvoju u BiH kroz javno/privatno/civilno partnerstvo i prati integrisani pristup koji obuhvata SARADNJU, EDUKACIJU i OTVARANJE RADNIH MJESTA.

Više informacija o projektu

 
USAID DIJASPORA INVEST PDF Ispis E-mail

18.01.2024.

Obavještavamo zainteresovanu javnost da je otvoren je Poziv za dostavljanje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjen za podršku kvalifikovanih i registrovanih mikro,
malih i srednjih preduzeća (MSP) u Gradu Goraždu. Poziv je otvoren u saradnji sa USAID projektom Diaspora Invest, s ciljem poticanja direktnih investicija uz saradnju s dijasporom.

Više o pozivu putem sljedećeg linka:
https://www.fmi-inc.net/opportunities/municipal-diaspora-facility-small-grant-fund/
Obrazac za prijavu je dostupan na bosanskom/hrvatskom/srpskom i
engleskom jeziku na http://www.grant.diasporainvest.ba

Sve dodatne informacije također se mogu dobiti i putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i na brojeve telefona 033 921 246 ( USAID- Disapora invest). Također će za sve zainteresovane uskoro biti upriličena info sesija.

 
WelcomeBack: Otvoren poziv za novu generaciju mladih iz bh. dijaspore za poslovnu praksu u domovini PDF Ispis E-mail

17.01.2024.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog projekta “Diaspora Invest”, u saradnji sa Američkom trgovinskom komorom BiH (AmCham) i Inovacionim centrom Banja Luka (ICBL), raspisala je javni poziv za članove i članice bh. dijaspore koji žele provesti ljeto u domovini radeći ljetnu praksu. Poziv je otvoren za mlade od 18 do 30 godina starosti koji su žele steći poslovno iskustvo u struci u jednoj od kompanija u domovini.

Aplikacija: https://bit.ly/usaidwelcomeback2024

Tekst poziva: https://www.fmi-inc.net/wp-content/uploads/2024/01/RFA-2024-012-Request-for-Applications-WelcomeBack-2024.pdf

“Ovaj poziv obuhvata članove bh. dijaspore (osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji su najmanje 3 godine u kontinuitetu u posljednjih 5 godina živjeli u inozemstvu) koji imaju od 18 do 30 godina, imaju državljanstvo BiH, te su studenti/ice dodiplomskih ili postdiplomskih studija ili su završili iste”, poručili su iz USAID projekta “Diaspora Invest”.

O programu najbolje govore iskustva praktikanata. Praktikanti su imali priliku provesti 30 dana ljetne prakse u kompanijama u Bosni i Hercegovini.

“Tokom ove prakse imao sam priliku povezati se sa stručnjacima iz različitih oblasti, primijeniti svoje teorijsko znanje u stvarnom okruženju i naučiti nove vještine koje niste mogli pronaći u učionicama. Ovo je vaša šansa da se istaknete, razvijate samopouzdanje i stvarate kontakte koji će vam pomoći u budućoj karijeri. Također, kroz praksu možete vidjeti da u Bosni i Hercegovini ima prilika za kvalitetno zaposlenje i razvoj. Ne propustite priliku da  rastete, jer svaki trenutak proveden u takvim praksama nosi sa sobom neprocjenjivu vrijednost koja će vas pratiti kroz cijeli život”, pojasnio je Bahrudin Trbalić, doktorski student fizike na Stanford Univerzitetu, koji je prošlog ljeta u okviru programa boravio na praksi u Authority Partners.

Praksa traje 30 dana u ljetnom periodu u skladu s individualnim planovima koji su se razvijali u suradnji s kompanijama-domaćinima i praktikantima. Projekt je osiguravao sufinansiranje putovanja u BiH, te drugih troškova i naknada za obavljenu praksu.

“Communis, kompanija u kojom sam bio intern prošlog ljeta, je marketinška firma koja kreira marketinške kampanje i saopćenja za druge firme, poslovne subjekte i proizvode širom Bosne i Hercegovine. Firma ima divan tim, uključujući direktoricu Zvezdanu Žujo, koja će pomoći svakom praktikantu ili članu timu na sve moguće načine. Za vrijeme moje prakse,  uputili su me u svaki aspekt posla i aktivnosti”, dodaje Dennis Isak, jedan od učesnika programa.

Prijave su dostupne putem obrasca na https://bit.ly/usaidwelcomeback2024, a rok za dostavu potrebnih informacija je 30.04.2024. godine.

“Moj domaćin Intuitiva je brend održive mode, jedinstven po svom pristupu poslovanju i razvoju. Intuitiva je spoj njujorškog stila i bosanske vještine. Posebna čar ovog brenda je što su svaki odjevni komad i proizvod etički izrađeni u BiH s predivnom pričom koju možete nositi i dijeliti”, naglasila je Edvina Ikeljić, koja je ljeto 2023. godine provela razvijajući modnu kolekciju sa ovim bh. timom.

Prošle godine je 11 praktikanata radilo ljetnu praksu, a ove 2024. će se program raširiti na cijelu zemlju te će se prakse realizovati u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

“Provođenje ovog mjeseca u Bosni i Hercegovini mi je omogućilo lični i profesionalni rast. Imala sam priliku susresti ljude koji obavljaju važan posao u BiH, ali i proširiti svoje profesionalno znanje o zadacima na kojima sam radila. Obavljanje prakse u inostranstvu, posebno u mojoj domovini, iskustvo je za koje ću zauvijek biti zahvalna, jer sam izašla iz svoje zone komfora i naučila kako mogu doprinijeti zemlji koja mi je puno dala.” – dodaje Amina Pezerović, koja je prošlog ljeta radila praksu u kompaniji Represent Communications.

Iz USAID projekta “Diaspora Invest” pozivaju sve mlade ljude iz dijaspore da se prijave i prožive jedinstveno iskustvo WelcomeBack programa u Bosni i Hercegovini.

 
Minimalna plata u Federaciji BiH povećana na 619 KM, evo koliki su doprinosi PDF Ispis E-mail

08.01.2024.

 

 
 
 
doprinos

Najniža plaća za period od 01. januara do 31. decembra 2024. godine u Federaciji BiH u neto iznosu će iznositi 619 KM.

 
 
 
 

Najniža plaća za period od 01. januara do 31. decembra 2024. godine u Federaciji BiH u neto iznosu će iznositi 619 KM.

Utvrđeno je ovo odlukom o iznosu najniže plaće za 2024. godinu koju je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela na 46. hitnoj sjednici, održanoj 29.12.2023. godine, a nakon konsultacija sa Ekonomsko- socijalnim vijećem.

Budući da Zakoni o doprinosima nisu usvojeni, doprinosi na minimalnu platu od 619 KM iznose oko 440.01 KM.

Dakle, bruto plata iznosi 948.47 KM, a poslodavac isplaćuje 1054.26 sa svim doprinosima + topli obrok + 53 karta.

U nastavku donosimo kako izgleda obračun minimalne plate za 2024. godinu.

tabela

Denis Zukić, izvršni direktor u društvu FEB d.d. za Akta.ba je tabelarno prikazao kako izgleda razlika u iznosima za 2024. godinu u odnosu na 2023. 

Dakle, minimalna bruto plata 2023. godine je iznosila 911,43 KM, dok će ove godine iznositi 948,47 KM, što je povećanje od 37,04 KM ili procentualno 4,06 %.

TABELA PLATA

Kako bismo slikovito prikazali pregled troškova pri obračunu jedno neto i bruto plate, obratili smo se još jednoj sarajevskoj firmi za finansijsko-pravni konsalting i usluge.

Napominju da u bruto platu ulaze 31% i porez, a troškovi plata su i 10.05 % na plate i 0.5% vodne naknade na neto, 0.5% nesreće na neto i 0.5% na bruto plate svih zaposlenih.

obračun minimalne

obračun plate

Budući da su vlasti Republike Srpske odlučile da miminalna plata od 2024. iznosi 900 KM, uporedili smo neke stavke.

- U RS-u minimalna plata 900 KM sa uključenim toplim obrokom i kartom 
- U FBIH minimalna plata 619 KM bez uključenog toplog obroka i karte
 

- U RS-u se oporezuje sve (plata, karta i topli)
- U FBiH se ne oporezuje topli obrok i karta - oporezuje se samo plata

Napominjeno da je u javnom sektoru RS-a najniža plata 900 KM( u koju je uračunat i topli obrok), dok je u privatnom sektoru najniža plata 900 KM + naknada za topli obrok.

Ekonomista Faruk Hadžić navodi da je potrebno obratiti pažnju prilikom poređenja, jer se stiče dojam da će radnik u RS-u od ove godine imati 51 posto višu minimalnu platu od radnika u FBiH, ali da to u stvarnosti nije tako. "Na djelu je različita metodologija, ali je iznos zarade jednak", poručio je.

Akta.ba 

 
Odluka o iznosu najniže plaće u 2024.godini PDF Ispis E-mail

04.01.2024.

Službene novine Federacije BiH, broj 101/23

Na osnovu člana 78. stav (1) Zakona o radu ("Službene novine Federacije BiH", br. 26/16, 89/18 i 44/22) i čl. 5. i 6. stav (1) Uredbe o metodologiji izračuna i usklađivanja najniže plaće ("Službene novine Federacije BiH", broj 106/21), nakon konsultacija sa Ekonomsko- socijalnim vijećem, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 46. hitnoj sjednici, održanoj 29.12.2023. godine, donosi


ODLUKU


O IZNOSU NAJNIŽE PLAĆE ZA 2024. GODINU


I.


Najniža plaća za period od 01. januara do 31. decembra 2024. godine utvrđuje se u neto iznosu od 619,00 KM.

II.


Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u "Službenim novinama Federacije BiH".

V. broj 2025/2023
29. decembra 2023. godine
Sarajevo

 


Premijer
Nermin Nikšić, s. r.

 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 195

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 16