Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Poslodavci nezadovoljni povećanjem cijene struje privredi, pozdravljaju isplatu dvije prosječne plaće radnicima bez poreza PDF Ispis E-mail

19.12.2023.

 

Poslodavci nezadovoljni povećanjem cijene struje privredi, pozdravljaju isplatu dvije prosječne plaće radnicima bez poreza

U Udruženju poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine izražavaju nezadovoljstvo odlukom Vlade Federacije BiH da ograniči, a u suštini, poveća cijenu električne energije za 20 posto za privredna društva u Federaciji BiH za 2024. godinu.

"Zakonom o električnoj energiji u FBiH mnoga privredna društva će preći sa javnog na tržišno snabdijevanje, čime će Elektroprivreda BiH dodatno zaraditi između 25 i 28 miliona KM. No, to očigledno nije dovoljno pa će se svi problemi poslovanja Elektroprivrede BiH prebaciti na teret privrede, odnosno, građana", istaknuo je predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović.

Podsjeća da je u prethodne dvije godine električna energija za privredna društva u FBiH već poskupila za 44 posto, a sa najnovijim povećanjem cijena to poskupljenje će iznositi oko 72,8 posto.

"Privrednici u FBiH se suočavaju sa još jednim bespotrebnim nametom koji dodatno pogoršava poslovni ambijent u FBiH i, vjerovatno, uzrokovati pad privrednih aktivnosti u narednoj godini", ističe Smailbegović.

UPFBiH pozdravlja činjenicu da je Vlada FBiH dijelom uvažila zahtjeve poslodavaca i sindikata iz realnog sektora i omogućila isplatu dvije prosječne plaće zaposlenima u realnom sektoru u prvih šest mjeseci naredne godine, bez plaćanja poreza i doprinosa na ovu isplatu.

"Ovo je rezultat naših aktivnosti i lobiranja u nadležnim ministarstvima u Vladi FBiH tokom cijele ove godine. Naravno, da bismo bili zadovoljniji da se povećanje plaća radnicima do 400 KM, sa minimalnom uplatom poreza i doprinosa realiziralo tokom ove godine, kako smo tražili. Pozivamo sve članice, ali i poslodavce koji nisu učlanjeni u UPFBiH da sa isplatama neoporezivog dijela plaće krenu već u februaru naredne godine", ističe Smailbegović.

Očekujemo da što prije Vlada FBiH predloži, a Parlament FBiH usvoji zakone o doprinosima i porezu na dohodak, koji će značajno smanjiti opterećenja na plaće, kako bismo od sredine naredne godine imali značajno rasterećenje cijene rada, naglašavaju u UPFBiH.
 
Povećan prag za ulazak u sistem PDV-a PDF Ispis E-mail

19.12.2023.

 

Povećan prag za ulazak u sistem PDV-a

 
Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je 23. novembra 2023. godine Zakon o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim se, zbog inflacije i povećanja cijena roba i usluga, povećava prag za ulazak u sistem PDV-a, sa postojećih 50.000 KM na 100.000 KM. Na ovaj način se dodatno rasterećuju preduzeća koja imaju male prihode.
 
UPFBiH napominje da je ovo jedna od inicijativa Udruženja poslodavaca u FBiH, pored niza drugih izmjena koje je iniciralo u ovom zakonu.

Zakon o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost objavljen je u Službenom glasniku BiH, broj: 80/23, od 24.11.2023. godine i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH". Zakon možete preuzeti OVDJE.
 
XXII. redovnu sjednicu danas je održalo Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde PDF Ispis E-mail

15.12.2023.

Između ostalog razmatran je nacrt Budežta i nacrt Zakona o izvršenju Budžeta BPK Goražde za 2024. godinu

O nacrtima ovih značajnih dokumanta  provedene su  javne rasprave u sve tri lokalne zajednice u kantonu, a  prije utvrđivanja konačnih prijedloga, mogućnost  da iznesu svoje primjedbe i sugestije data je i  ESV BPK.

 Razmatrani su i  nacrti zakona koje je Ministarstvo za privredu uputilo u dalju skupštinsku proceduru.

Radi se o nacrtu  Zakona o Agenciji za razvoj, projektovanje i privatizaciju BPK Goražde te  nacrtu Zakona  o uređenju saobraćaja na području našeg kantona. Razmatrana je i inicijativa kada je riječ o uspostavi nove kreditne linije po povoljnim uslovima za privredna društva sa područja našeg kantona.


„Dobili smo konstruktivne prijedloge kada je u pitanju izrada ovih propisa, a ono što je bitno naglasiti jeste da će ovo tijelo kao i do sada raditi na unaprijeđenju privrednog ambijenta na području našeg kantona“- kazao je ministar za privredu BPK Goražde.

IMG 20231215 131353-620x358

Na današnjoj sjednici imenovano je novo rukovodstvo Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde.  Za  predsjednika je imenovan Elmir Pilav dok je za  potpredsjednika imenovan Adnan Bukva.

 
Uredba o isplati pomoći od strane poslodavca PDF Ispis E-mail

14.12.2023.

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 22. sjednici, održanoj 12.12.2023. godine, donosi


UREDBU


O ISPLATI POMOĆI OD STRANE POSLODAVCA


Član 1.
(Predmet Uredbe)

Ovom uredbom uređuje se pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca, dinamika isplate i način realizacije.

Član 2.
(Lica koja ostvaruju pravo na pomoć)

(1) Pravo na pomoć, usljed inflatornog rasta cijena, ima lice koje ima zasnovan radni odnos sa poslodavcem u skladu sa članom 4. Zakona o radu ("Službene novine Federacije BiH", br. 26/16, 89/18 i 44/22).

(2) Pravo iz stava (1) ovog člana imaju lica zatečena u radnom odnosu na dan isplate novčanog iznosa.

Član 3.
(Iznos pomoći)

(1) Poslodavac može, na osnovu ove uredbe, izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2.520 KM (dvije hiljade petsto dvadeset konvertibilnih maraka).

(2) Poslodavac može izvršiti isplatu pomoći i u iznosu koji je manji od iznosa iz stava (1) ovog člana.

(3) Pomoć iz stava (1) ovog člana može se isplatiti u periodu od dana stupanja na snagu ove uredbe, a najkasnije do dana prestanka važenja ove uredbe.

(4) Isplata pomoći iz stava (1) ovog člana će se vršiti isključivo na transakcijske račune zaposlenika.

(5) Pomoć iz ovog člana se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu ("Službene novine Federacije BiH", br. 26/16, 89/18 i 44/22).

Član 4.
(Dinamika isplate)

(1) Isplata pomoći može se izvršiti do šest tranši (dijelova), s tim da ukupan iznos ne može preći iznos iz člana 3. ove uredbe.

(2) Pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom.

Član 5.
(Zabrana diskriminacije)

Isplata pomoći vrši se svim zaposlenicima koji su zatečeni u radnom odnosu na dan isplate pomoći, bez diskriminacije na bilo koji način.

Član 6.
(Osnov za isplatu dodatka)

Poslodavac je dužan donijeti interni akt (npr. odluku, pravilnik) kojim će se, između ostalog, urediti iznos pomoći, datum isplate, broj tranši i uslovi isplate.

Član 7.
(Pojedinačni akti)

Pojedinačni akti, koje donosi poslodavac za ostvarivanje prava iz člana 2. ove uredbe, obavezno se donose u pisanom obliku.

Član 8.
(Stupanje na snagu i prestanak važenja)

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH", a prestaje da važi 30.06.2024. godine.

V. broj 1783/2023
12. decembra 2023. godine
Sarajevo

 


Premijer
Nermin Nikšić, s. r.

 
Donesena Uredba o isplati pomoći od poslodavca PDF Ispis E-mail

12.12.2023.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu na prijedlog Federalnog ministarstva finansija donijela Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca, dinamika isplate i način realizacije.

Pravo na pomoć, usljed inflatornog rasta cijena, ima lice koje ima zasnovan radni odnos sa poslodavcem u skladu sa članom 4. Zakona o radu. Ovo pravo imaju lica zatečena u radnom odnosu na dan isplate novčanog iznosa.

Poslodavac može, na osnovu ove uredbe, izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2.520 KM. Također, poslodavac može izvršiti isplatu pomoći i u iznosu koji je manji od ovog iznosa. Pomoć se može isplatiti u periodu od dana stupanja na snagu ove uredbe, a najkasnije do dana prestanka njenog važenja. Isplata pomoći će se vršiti isključivo na transakcijske račune zaposlenika. Ova pomoć se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu.

Isplata pomoći može se izvršiti do šest tranši (dijelova), s tim da ukupan iznos ne može preći 2.520 KM. Pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom.

Isplata pomoći vrši se svim zaposlenicima koji su zatečeni u radnom odnosu na dan isplate pomoći, bez diskriminacije na bilo koji način.

Poslodavac je dužan donijeti interni akt kojim će se, između ostalog, urediti iznos pomoći, datum isplate, broj tranši i uslovi isplate.

Pojedinačni akti, koje donosi poslodavac za ostvarivanje prava iz ove uredbe, obavezno se donose u pisanom obliku.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH, a prestaje da važi 30.6.2024. godine.

Kako je navedeno u obrazloženju Uredbe, set fisklanih zakona predstavlja prioritetnu aktivnost Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva finansija, kao ovlaštenog predlagača. Ovim propisima planirano je smanjenje troškova poslodavaca, a povećanje plaća zaposlenicima na teret budžeta.

Međutim, isto nije još realizirano usljed kompleksnosti uticaja ova dva zakona na poslodavce, zaposlenike i budžete, zatim uticaja povećanja minimalne plaće, te načina pokrića potencijalnih budžetskih deficita koji će nastati usljed usvajanja ovih propisa. S ciljem prevazilaženja trenutne situacije i stvaranju pretpostavki za usvajanje novog seta fiskalnih zakona, bilo je nužno donijeti ovu uredbu koja je ograničenog perioda važenja.

Ovom uredbom predviđena je mogućnost povećanja prihoda zaposlenika u svrhu zaštite radnih mjesta, te izbjegavanje dodatnog pritiska na poslodavce kroz oslobađanje obaveze plaćanja poreza na dohodak i doprinosa na predviđeno povećanje prihoda. Očekivanja su da će se u što skorije vrijeme izmijeniti zakoni o porezu na dohodak i obavezni doprinosi, a ova privremena mjera data Uredbom dati željeni učinak s ciljem zaštite radnih mjesta.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15