Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
JAVNI POZIV za mikro, mala i srednja preduzeća PDF Ispis E-mail

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH raspisuje JAVNI POZIV za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energijske efikasnosti u mikro, malim i srednjim preduzećima za 2023. godinu JP BPEU MMSP 2023-1.

Ukupni iznos budžetske podrške EU raspoloživ po ovom Pozivu je 12.912.315,00 KM.

U nastavku su tekst Javnog poziva i prilozi:

Prijava na Javni poziv i dostavljanje obavezne dokumentacije vrši se isključivo elektronskim putem, odnosno putem E-prijave dostupne na: https://e-prijava.fzofbih.org.ba/

VAŽNO OBAVJEŠTENJE za JP BPEU MMSP 2023-1

Obavještavaju se svi zainteresovani podnositelji prijava da predmjer i predračun radova vezan za mjeru energijske efikasnosti koja je predmet prijave, MORA sadržavati informaciju o tehničkim karakteristikama materijala/opreme kojom se potvrđuje ispunjenje zahtjeva iz Priloga br. 1 Javnog poziva  – Pregled minimalnih tehničkih zahtjeva (npr. za vanjske zidove/stropove/krovove/podove: vrstu i debljinu termoizolacionog materijala i toplotnu provodljivost istog; za toplotne pumpe: podatak o SCOP, SEER; te na isti način za sve ostale mjere koje su predmet prijave).

 
ODRŽANA 3. MANIFESTACIJA: „VEČER USPJEŠNIH POSLOVNIH PRIČA“ PDF Ispis E-mail

23.11.2023.

23.11.23 1

UNIS „Ginex“ d.d. najuspješnija kompanija u Bosansko-podrinjskom kantonu po ostvarenoj dobiti u 2022.godini

Udruženje poslodavaca BPK Goražde i ove godine bilo je organizator manifestacije "Večer uspješnih poslovnih priča", kojom želi da oda priznanje privrednim subjektima koji su ostvarili najveću dobit u 2022. godini u kategoriji velikih, srednjih, malih i mikro preduzeća.

U kategoriji velikih preduzeća nagradu je dobila firma UNIS Ginex d.d. Goražde, kompanija koja je izvozno orijentisana i više od 85% proizvodnje Ginex-a namijenjeno je izvozu. Priznanje je uručio premijer BPK Edin Ćulov.

UNIS Ginex bilježi uspješni plasman proizvoda na tržište mnogih zemalja, na gotove sve kontinente. Osim što je povećala prihode u 2022. godini, ova kompanija povećala je i broj zaposlenih za oko 100 radnika.

Premijer BPK Edin Ćulov kazao je na manifestaciji da Vlada BPK već treći put podržava ovu dodjelu priznanja, te izrazio zahvalnost Udruženju poslodavaca BPK u nastojanju da donesu pozitivne promjene u BPK.

"Vidite da je večeras lijepa atmosfera, ugodno je druženje. Došli su svi najznačajniji privredni subjekti, skupštinski zastupnici, predstavnici Vlade kantona. Ovakvi nama događaji trebaju", kazao je Ćulov i pozvao sve privredne subjekte sa područja BPK da se maksimalno podrže uposlenici kako bi se bolje motivisali i radili.

23.11.23.3

U kategoriji srednjih preduzeća priznanje je dobila firma "AC Unity" d.o.o. Ova firma je formirana 2015. godine, a osnovna djelatnost je proizvodnja vojnog oružja. Priznanje je uručio Zijad Briga, ministar privrede BPK.

Predstavnici firme "AC Unity" zahvalili su se prisutnima i kazali da im puno znači što prate rad svih privrednika.

U kategoriji malih preduzeća priznanje je dobila firma Okac d.o.o Goražde, a priznanje je uručio predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Goražda Bajro Obuća. Osnovna djelatnost ove firme je građevinarstvo, te se bavi izgradnjom, sanacijom, rekonstrukcijom i održavanjem puteva, zatim izgradnjom stambenih i poslovnih objekata.

23.11.23.6

"EBI security" dobila je priznanje za najveću ostvarenu dobit u kategoriji mikro preduzeća. Ova firma osnovana je 2013. godine i osnovna djelatnost je usluga zaštite u sklopu sigurnosnih sistema. Priznanje je uručila predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Šejla Bojadžija.

Ona je kazala da je cilj ovog događaja da oda priznanje i zahvalnost preduzećima, zajedničko druženje i razmjena ideja i iskustava. Kazala je da bi i ova godina trebala da bude uspješna.

23.11.23.5

"U saradnji sa Vladom BPK i Gradom Goraždem normalno da ćemo praviti nešto što bi trebalo da bude prepoznatljivo i da postane tradicija", dodala je Bojadžija i najavila nastavak održavanja manifestacije.

Na kraju 2022. godine u BPK Goražde bilo 195 privrednih subjekata, od čega mikro 135, malih preduzeća 50, srednjih 6 i 4 velika preduzeća. Ukupno su ostvareni prihodi u iznosu od skoro 445 miliona KM, što je za 11,43 % više u odnosu na 2021. godinu. Ukupna ostvarena dobitu 2022. iznosila je skoro 34 miliona KM, što je za 5,7 % manje u odnosu na godinu ranije.

Ukupan broj radnika na kraju 2022. godine od ukupnog broja privrednih subjekata iznosio je 4.554 radnika što je više za 50 radnika u odnosu na 2022. godinu.

23.11.23.9

23.11.23. 2

23.11.23.7

23.11.23.10

23.11.23.4

23.11.23.14

23.11.23.15

 

23.11.23.13

23.11.23.16

 

 

 
Fond za zaštitu okoliša FBiH objavio javne pozive za projekte energijske efikasnosti PDF Ispis E-mail

08.11.2023.

Fond za zaštitu okoliša FBiH objavio je danas javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava Evropske unije građanima – vlasnicima stambenih objekata, te mikro, malim i srednjim preduzećima za projekte energijske efikasnosti.

Cilj realizacije ovih projekata je poticanje energetske tranzicije i ublažavanje negativnih posljedica izazvanih energetskim krizama i poskupljenjima.

Predviđeni način dodjele sredstava je putem javnog poziva za čiju je provedbu u Federaciji BiH nadležan Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a pravo ostvaruje 2.600 domaćinstava i 264 mikro, mala i srednja preduzeća.

Rok za prijavu na javne pozive koje je raspisao Fond je 31. decembar 2023. godine ili do utroška sredstava.

Pružanje ovog vida podrške najjasniji je signal Evropske unije prema zemljama kandidatima za članstvo da napredak na putu ka Evropskoj uniji ima značajne socio-ekonomske benefite kako za stanovništvo i privredu tako i za državu u cjelini.

Prijava na Javni poziv u Federaciji BiH i dostavljanje obavezne dokumentacije vrši se isključivo elektronskim putem, odnosno putem E-prijave, koja je dostupna OVDJE.

Ovu elektronsku platformu pripremio je Projekat Vlade SAD USAID Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša FBiH, te uz podršku Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Inače, cjelokupan finansijski paket podrške Evropske unije građanima i privredi Bosne i Hercegovine ukupno vrijedi 70 miliona eura. Od ukupnog iznosa, dvije trećine sredstava namijenjeno je domaćinstvima, a ostatak mikro, malim i srednjim preduzećima.

 
Održana konferencija „Opterećenje cijene rada i tržište rada u FBiH“ PDF Ispis E-mail

10.10.2023.

niksic-konferencija-upfbih-3 1696942534

Ova konferencija koju je organizovalo Udruženje poslodavaca FBIH okupila je kreatore ekonomskih politika, odnosno predstavnike vlasti i poslovne zajednice, a radi zajedničkog doprinosa rješenjima za kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, povećanje plata i životnog standarda građana, te konkurentnosti privrede FBiH.

Pozdravljajući prisutne, premijer Nikšić istakao je opredjeljenje Vlada Federacije BiH za reformske procese.

- Od prvog mandata opredjeljeni smo da predmetnu tematiku stavimo u top prioriteta refome rada Vlade. Naravno kako život ne počinje sa nama, niti će nakon nas stati, potpuno smo opredjeljeni da nastavimo implementirati obaveze iz strateških dokumenata koji su ranije rađeni sa međunarodnim partnerima. Usvojena Strategija razvoja Federacije BiH 2021-2027. godine opredjeljuje naše strateško usmjerenje, što je jasno vidljivo kroz naš mandatni program rada Vlade kao temeljni dokument na kojem zasnivamo sve naše operativne planove – rekao je premijer Nikšić.

Kao ključni prioritet premijer Nikšić istakao je osiguravanje snažne i pravedne ekonomiju koja će omogućiti održivi rast, poboljšati životni standard građana i smanjiti nejednakost.

Dodao je da će, s druge strane, model stabilnog rasta privrede i jačanja konkurentnosti morati osigurati socijalnu jednakost i solidarnost svih slojeva stanovništva. Među strateškim opredjeljenjima posebno je istakao efikasan, transparentan i odgovoran javni sektor.

konf 10 10 2023 3

Kada je u pitanju fiskalna reforma, istakao je da ne postoji niti jedan razlog za njeno odlaganje, te da svi zajedno trebamo pronaći održiv model sveobuhvatne fiskalne reforme koja će ostvariti svoje ciljeve.

Radna grupa već nekoliko mjeseci radi na setu zakona iz fiskalne reforme i da bi u ponedjeljak trebala biti završna sesija da bi se uobličili prijedlozi. Rješenja su uglavnom završena i radi se na tehničkim detaljima. Nikšić je naveo da će uslijediti sastanci s poslodavcima i sindikatom, predstavnicima Saveza općina i gradova i drugima, te da se nada da će set zakona biti do kraja ovog mjeseca upućen u parlamentarnu proceduru.

U okviru konferencije održana su dva tematska panela. Prvi panel je bio posvećen pitanju rasterećenja cijene rada i mogućnostima smanjenja opterećenja na rad, koja su u ovom trenutku, sa stopom od 41,5 posto najviša u Europi. O ovoj temi pored predstavnika Udruženja poslodavaca u FBiH govorili su i predstavnici Vlade FBiH, sindikata i ekonomski stručnjaci.

niksic-konferencija-upfbih-8 1696942581

Drugi panel posvećen je tržištu rada u FBiH i BiH u cjelini i pokušat će ponuditi odgovore, kako kroz pojednostavljivanje procedura i izmjene postojećih zakonskih rješenja pokušati barem djelomično riješiti problem nedostatka kvalificirane radne snage u FBiH i BiH. O ovoj vrlo interesantnoj temi govorili su predstavnici UPFBiH, agencija i resornih ministarstava na državnom i nivou FBiH, sindikata.

Adnan Smailbegović je istakao kako je opterećenje rada preveliko.

Suočavamo se sa recesijom na tržištima na kojima smo naslonjeni. Riječ je o onim evropskim. Imali smo priliku da vidimo da se nekoliko kompanija u oblasti tekstilne industrije, kože i obuće zatvorilo. Odlaze nam radnici, sada kada se raspiše konkurs niko se ne javi, tražićemo radnike po mahalama. Zato moramo raditi rasterećenje rada, sve što poslodavac plaća je previše i jako opterećavajuće – naveo je.

Kada je riječ o minimalnoj plati od hiljadu KM, smatram da je to pod današnjim uslovima neodrživo i nemoguća misija i da bi imali najmanje pedeset do šezdeset hiljada radnih mjesta manje, ali ako gledamo to u paketu sa smanjenjem doprinosa i drugim podsticajima, mislim da je to nešto što bi se moglo dostići – dodao je Smailbegović.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

konf 10 10 2023 4

 

 

 
Održana 10. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

05.10.2023.

esv 21 9 23 2

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 05.10.2023.godine 10.redovnu sjednicu, na kojoj se našlo 11 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor je nakon usvajanja Zapisnika sa predhodne sjednice razmatrao realizaciju odluka i zaključaka sa predhodne sjednice Upravnog odbora.

Razmatrana je i informacija o aktivnostima između dvije sjednice Upravnog odbora.

U nastavku sjednice Upravni odbor je donio odluku o imenovanju predstavnika Udruženja poslodavaca BPK Goražde u Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde na mandatni period od četiri godine i to:

1.Šejla Bojadžija

2.Zijo Tanjo

3.Adnan Bukva

Upravni odbor je usvojio konačan program manifestacije „Večer uspješnih poslovnih priča“, te donio odluku da se odaju priznanja najuspješnijim privrednim subjektima na području BPK Goražde u 2022.godini po najvećoj ostvarenoj dobiti u kategoriji velikih, srednjih, malih i mikro preduzeća.

Planirano je da se manifestaciji održi 23.11.2023.godine na kojoj bi se okupio veliki broj poslodavaca, te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti na području BPK Goražde i lokalnih zajednica u sklopu BPK Goražde, te bi to bila prilika da se razgovara i razmjenjuju iskustva, te se pokuša dogovoriti na kreiranju boljeg poslovnog ambijenta i uslova privređivanja za privredne subjekte sa područja BPK Goražde.

Razmatrani su efekti donošenja odluka o neradnoj nedelji u trgovini na području grada Goražde, te kako su prenijeli predstavnici privrednih subjekata iz oblasti trgovine nije došlo do nekih značajnih poremećaja i smanjenja prihoda, izuzev pojedinačnih slučajeva obavljanja trgovinske djelatnosti nekih trgovinskih radnji uprkos upozorenju koje je uputilo Udruženje poslodavaca BPK Goražde prema Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da ovakve slučajeve sankcioniše. Zaključeno je da je potrebno da svi privredni subjekti iz oblasti trgovine upute jedan zajednički dopis prema inspekciji, kako bi na vrijeme suzbila ovu negativnu pojavu, te kako nebi došlo do širenja onih koji krše ovu odluku, a time bi se mogla ugroziti odluka i cijelokupna borba trgovaca u ostvarenju njihovog cilja da nedelja bude neradna u trgovinama.

 

esv 21 9 23 1

Upravni odbor je razmatrao donošenje odluke Vlade FBIH o utvđivanju maksimalne visine marže za pojedine osnovne životne namirnice. Budući da je lista artikala kojima je marža ograničena proširena, Upravni odbor smatra da nije postignut efekat za cijelokupno stanovništvo koji se očekivao, posebno sa aspekta gramaže pojedinih artikala, gdje se ostavlja mogućnost proizvodnje i prodaje istih artikala po drugačijim gramažama a nisu ograničene visinom marže ovom odlukom.

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao trenutni javni poziv koje je objavilo ministarstvo za privredu BPK Goražde, izražavajući nezadovoljstvo zbog smanjenja iznosa sa koda za podsticaj privredi, jer je određen iznos planiran za neke druge infrastrukturne projekte, a ne direktno pomoć privrednim subjektima kako se očekivalo.

Na kraju sjednice Upravni odbor je pokrenuo inicijativu za izradu programa zapošljavanja preko Službe za zapošljavanje BPK Goražde za ranjive grupe, sa ciljem da se osnaže žrtve nasilja poslije završenog tretmana a koji su spremni ući u radni odnos.

 

esv 21 9 23 3

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15