Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Pres konferencija Premijera Novalića za 100 dana rada Vlade FBiH PDF Ispis E-mail

11.07.2015.

 

RASTEREĆENJE PRIVREDE

Novalić smatra  kako učinak ove mjere možemo pospješiti na nekoliko načina.

Smatra kako se nerealno je samo se pouzdati u kontrolne mehanizme, tako da se nameće potreba i stimulativnog djelovanja. Ovdje kaže podrazumijevam ono što sam već spomenuo, a tiče se uvođenja radnika u sustav, uz temporalno oslobađanje od plaćanja obaveza. Jedna od značajnih mjera će biti i poticaj prvog zapošljavanja u većoj mjeri nego što je to do sada rađeno. U narednom razdoblju, tijekom ljeta, Vlada će nastaviti raditi na započetim i skoro finaliziranim reformama i zakonima, kao na primjer: Izmjenama zakona o porezu na dohodak i izmjenama zakona o doprinosima - Prijedlog značajnije izmjene ovih Zakona u smislu uvođenja progresivnog sustava poreza na dohodak i izmjene stopa doprinosa kojim bi se obuhvatile i naknade poput toplog obroka, troškova prijevoza i slično je osjetljiv proces iz razloga što ovim izmjenama ne smiju oštetiti niti fondove (PIO, zdravstvo), a niti poslodavce.  Smatra kako moraju osigurati neutralan efekt, a u isto vrijeme omogućiti pravedniji raspored poreznog opterećenja.

"Između ostalog to znači pojednostaviti proceduru obračuna plaća i uplate pripadajućih obaveza. Planiramo umjesto, dosadašnjih 9 ili 10 uplata na različite račune, to svesti na jedan ili dva računa, odnosno jednu ili dvije uplatnice. Očekujemo da ćemo dobiti prijedlog novog modela doprinosa u zadnjem kvartalu 2015", navodi Novalić.

Na pretprošloj sjednici Vlade prema riječima premijera Novalića usvojenae su  i izmjene Zakona o doprinosima koja znači fleksibilniju primjenu preferencijalne stope doprinosa u niskoakumulativnim djelatnostima, što znači rasterećenje poslodavaca u tekstilnoj, kožarskoj i obućarskoj industiji, kao i uvođenje poljoprivrednika u ovaj sustav, te drugih djelatnosti.

Više...
 
PREVENT COMPONENTS D.O.O. GORAŽDE NA PRVOM MJESTU MEĐU SREDNJIM KOMPANIJAMA U BIH PDF Ispis E-mail

10.07.2015.

Dodjelu priznanja za 100 najvećih velikih, srednjih i malih kompanija u BiH rangiranih po ukupnom prihodu, izvozu i neto dobiti u 2014. godini ove godine Poslovne novine realizirale su u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VTK BiH), a dodjela priznanja kompanijama koje su u prošloj godini ostvarile najbolje rezultate poslovanja održana je jučer u prostorijama VTKBiH u Sarajevu.

Rang liste su, kao i ranijih godina, objavljene u specijalnom izdanju Poslovnih novina “100 najvećih”. Rangiranje je rađeno na bazi kategoriziranja malih, srednjih i velikih preduzeća definisanih Zakonom o računovodstvu i reviziji za koje su ključni kriteriji bili visina prihoda, prosječna vrijednost imovine i prosječan broj uposlenika. Za kategorizaciju po veličini kompanije su morale zadovoljiti najmanje dva od tri navedena uslova.

Više...
 
ESV: Nastavljeno razmatranje radnog teksta Zakona o radu PDF Ispis E-mail

06.07.2015.

esv 06.07.15

Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritoriju Federacije BiH danas su nastavili s razmatranjem radnog teksta novog zakona o radu (ZOR).

Tri partnera, Udruženje poslodavaca (UP) FBiH, Savez samostalnog sindikata (SSS) BiH i Vlada FBiH do sada su razmatrali više od pola članova, veći dio njih je usaglašen, a neki će ponovo biti razmatrani na narednim sjednicama.

UPFBiH i SSSBiH skupa su analizirali 48 članova, poslije čega su im se pridružili predstavnici Federalne vlade.

Neusaglašeni su u nekoliko članova za koje se smatra da su od velike važnosti, a tiču se definiranja plata i ugovora o radu.

Više...
 
Iz medija : Glas Goražda objavio posjetu privrednika Gračanice Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde PDF Ispis E-mail

 Lokalni printani medij  "Glas Goražda" konstantno prati rad Udruženja poslodavaca BPK Goražde, tako je i ovaj propratio posjetu privrednika Gračanice općini Goražde i kantonu BPK Goražde. Isjećak iz novina može se pogledati na slijedećem linku:

Glas goražda : juni 2015 godine - posjeta Privrednika Gračanice Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde 

 slika

Tehnička služba Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

 
ESV od ponedjeljka svaki dan razmatra radni tekst novog zakona o radu PDF Ispis E-mail

3.7.2015.

Iz Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritoriju Federacije BiH najavljeno je da će od narednog ponedjeljka rasprava o radnom tekstu novog zakona o radu (ZOR) biti vođena svaki radni dan.

Do sada su razmatrana 72 od 183 člana zakona, veći dio je usaglašen, a neki od njih će ponovo biti razmatrani na narednim sjednicama.

Udruženje poslodavaca (UP) FBiH i Savez samostalnog sindikata (SSS) BiH analizirali su 48 članova, poslije čega su im se na sjednici pridružili predstavnici federalne Vlade. Nakon usaglašavanja stavova članova ESV-a, radna verzija zakona će ići u dalju proceduru.

Više...
 
<< Početak < « 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 » > Kraj >>

Stranica 150 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 115