Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Privrednici održali sastanak sa Visokim predstavnikom Bosne i Hercegovine – obećana podrška na rasterećenju privrede PDF Ispis E-mail

18.02.2015.

IMG 1214

U sklopu posjete Bosansko-podrinjskom kantonu Goraždu Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini gosp. Valentin Incko upriličio je radni doručak sa privrednicima i predstavnicima  Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

Ispred privrednika prisustvovali su direktori  „Bekto precise“, Hella Bekto“, „ Prevent Goražde“, „Agropodrinje“, „Oniprom“ i Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

Privrednici su upoznali Visokog predstavnika sa teškim stanjem u privredi, odnosno velikim poreznim i drugim opterećenjima, a poseban akcenat je stavljen na veliko opterećenje na plaću koje iznosi 70%, dok je u Evropi prosjek  40-45%.

Također, posebna pažnja se stavila na problem sive ekonomije, te da bi inspekcijski organi trebali poraditi na ovom pitanju, jer se automatski privredni subjekti koji rade na zakonit način čine nekonkurentnim na tržištu.

Više...
 
Održana 35. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

13.02.2015.

12.02.15-2

 

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 12.02.2015.godine 35. redovnu sjednicu na kojoj  se našlo osam tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajanja Zapisnika sa 33.i 34.redovne sjednice  razmatran je  finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca. Primljena je informacija k znanju da je Udruženje poslovalo pozitivno u 2014.godini, ali da i dalje postoje problemi oko finansiranja, naplata članarina od pojedinih članova, te se došlo do Zaključka da se treba intenzivirati naplata članarine, oko učlanjenja novih članova, te traženja i ove godine pomoći iz budžeta kantona i općine.

 

Više...
 
Rasterećenje gospodarstva: Poslodavci traže ukidanje opće vodne naknade PDF Ispis E-mail

05.02.2015.

 

Udruženje poslodavaca Federacije kao jednu od mjera za rasterećenje gospodarstva u FBiH prelaže  ukidanje vodne naknade. Kao razloge za ukidanje navode da je neustavno da naknadu plaća onaj koji nema korist od vodnog dobra kao dobra od općeg interesa. Također to za njih predstavlja diskriminaciju obveznika plaćanja, te povredu prava na imovinu.

Naime, prema Zakonu o vodama obaveznici plaćanja opće vodne naknade su sva pravna i fizička lica koja su registrirana za obavljanje djelatnosti. Obveznici ove naknade dužni su platiti naknadu u visini 0,5% od osnovice koju čini neto plaća zaposlenika u radnom odnosu na određeno i neodređeno vrijeme, te naknada po ugovoru o djelu.

Više...
 
Smanjenjem poreza i doprinosa zaposlenost bi skočila za 4,2 posto PDF Ispis E-mail

03.02.2015.

Analiza Udruženja poslodavaca Federacije pokazala je gotovo nevjerovatan podatak da u FBiH, 268.780 zaposlenih u realnom sektoru, koji stvara novu vrijednost, na svojim plećima nosi 438.000 nezaposlenih, 388.011 umirovljenika, 170.000 zaposlenih na proračunu, 350.000 učenika i studenata te 500.000 korisnika različitih socijalnih prava.

''Mislim da nikakva dodatna obrazloženja nisu potrebna, da bi se zaključilo da je ovakvo stanje potpuno neodrživo'', kaže nam Mladen Pandurević, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije, koje je radilo analizu koja dočekuje nove vlasti i predstavlja sve ono što poslodavci očekuju od njih.

"U BiH najbolje prolaze oni koji ništa ne rade. Nekada mi se čini da država i Porezna uprava rade sve da zatvore one koji pokušavaju stvarati nove vrijednosti i zapošljavati", kaže nam jedan mladi poduzetnik iz Viteza koji je tek počeo sa poslovanjem i već ima tri zaposlena. U ovoj njegovoj izjavi sažet je stav čitavog poduzetničkog sektor prema državi, ali i odnos države koja kao da ne želi razvijati sektor od kojeg živi.

Više...
 
Zaštitna oprema Prevent Safety-a plasirana na tržište Katara PDF Ispis E-mail

03.02.2015.

 

Prevent Safety je jedna od najstarijih članica Prevent Grupacije i svojim poslovanjem značajno doprinosi uspjehu koji Grupacija u BiH kontinuriano ostvaruje. Smještena u Goraždu, ova kompanija zapošljava oko 100 uposlenika i proizvodi visokokvalitentu zaštitnu opremu. U svojim proizvodnim procesima, Prevent Safety koristi najsavremenije tehnologije za proizvodnju zaštitne opreme te je partner renomiranih svjetskih kompanija.

Nedžad Pita, direktor Prevent Safety-a  u razgovoru za portal eKapija.ba kaže da su sa godišnjom proizvodnjom od preko 1.5 miliona pari zaštitnih rukavica zadovoljnim realizovanim poslom u 2014. godini, te da je on bio u skladu sa planovima.

Više...
 
<< Početak < « 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 » > Kraj >>

Stranica 154 od 195

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 12