Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Smanjenjem poreza i doprinosa zaposlenost bi skočila za 4,2 posto PDF Ispis E-mail

03.02.2015.

Analiza Udruženja poslodavaca Federacije pokazala je gotovo nevjerovatan podatak da u FBiH, 268.780 zaposlenih u realnom sektoru, koji stvara novu vrijednost, na svojim plećima nosi 438.000 nezaposlenih, 388.011 umirovljenika, 170.000 zaposlenih na proračunu, 350.000 učenika i studenata te 500.000 korisnika različitih socijalnih prava.

''Mislim da nikakva dodatna obrazloženja nisu potrebna, da bi se zaključilo da je ovakvo stanje potpuno neodrživo'', kaže nam Mladen Pandurević, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije, koje je radilo analizu koja dočekuje nove vlasti i predstavlja sve ono što poslodavci očekuju od njih.

"U BiH najbolje prolaze oni koji ništa ne rade. Nekada mi se čini da država i Porezna uprava rade sve da zatvore one koji pokušavaju stvarati nove vrijednosti i zapošljavati", kaže nam jedan mladi poduzetnik iz Viteza koji je tek počeo sa poslovanjem i već ima tri zaposlena. U ovoj njegovoj izjavi sažet je stav čitavog poduzetničkog sektor prema državi, ali i odnos države koja kao da ne želi razvijati sektor od kojeg živi.

Više...
 
Zaštitna oprema Prevent Safety-a plasirana na tržište Katara PDF Ispis E-mail

03.02.2015.

 

Prevent Safety je jedna od najstarijih članica Prevent Grupacije i svojim poslovanjem značajno doprinosi uspjehu koji Grupacija u BiH kontinuriano ostvaruje. Smještena u Goraždu, ova kompanija zapošljava oko 100 uposlenika i proizvodi visokokvalitentu zaštitnu opremu. U svojim proizvodnim procesima, Prevent Safety koristi najsavremenije tehnologije za proizvodnju zaštitne opreme te je partner renomiranih svjetskih kompanija.

Nedžad Pita, direktor Prevent Safety-a  u razgovoru za portal eKapija.ba kaže da su sa godišnjom proizvodnjom od preko 1.5 miliona pari zaštitnih rukavica zadovoljnim realizovanim poslom u 2014. godini, te da je on bio u skladu sa planovima.

Više...
 
POSJETA VLADE BPK-A PRIVREDNIM SUBJEKTIMA Podrška privredi BPK Goražde neće izostati PDF Ispis E-mail

30.01.2015.

IMG_4289

Članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predvođeni premijerom Emirom Okovićem, danas su posjetili goraždanske privredne subjekte „Bekto Precisa“, „Goražde Technology“, UNIS „Ginex“, „Pobjeda Rudet“ i „TAG“.

Na sastancima sa predstavnicima menadžmenta, razgovarano je o trenutnim aktivnostima i planovima ovih privrednih subjekata u narednom periodu, te mogućnostima podrške Vlade u njihovoj realizaciji.

Više...
 
U Nadzorni odbor Razvojne banke predstavnici poslodavaca i sindikata? PDF Ispis E-mail

30.01.2015.

Predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH Salko Selman i potpredsjednik Borislav Trlin danas su održali sastanak s predstavnicima Udruženja poslodavaca (UP)FBiH i upoznali ih o ulozi Razvojne banke FBiH i njenim mogućnostima da bude istinski servis privrede i generator ekonomskog razvoja.

Također, istakli da su identificirali dosadašnja loša rješenja u samom radu Banke, te da će u toku ove godine raditi na poboljšanju i moderniziranju svojih internih procedura. Akcenat je stavljen na transparentnost rada Banke i potpuno otvorenu saradnju s Udruženjem poslodavaca FBiH.

Više...
 
Glas privrednika: Smanjite namete, investirat ćemo i otvoriti radna mjesta PDF Ispis E-mail

27.01.2015.

 

 

va godina biće jako teška, kako za bh. privrednike, tako i za predstavnike vlasti na svim nivoima u koju su oči uprte. Očekuje se bolja poslovna klima, veća društvena odgovornost, smanjenje poreskih opterećenja na privredu, pokretanje proizvodnje, otvaranje radnih mjesta, napredovanje na putu prema EU, te bolji penzioni i sistem socijalne zaštite koji će biti održiv.

FISKALNA I PARAFISKALNA OPTEREĆENJA

Dobra vijest koja ide u prilog privrednicima je svakako i prijedlog da se na čelu Vlade FBiH nađe Fadil Novalić, čovjek iz privrede koji razumije suštinu problema.

Novalić je već najavio neke od mjera na kojima će raditi ako se nađe na čelu ove institucije, a one se odnose na zaustavljanje rasta javne potrošnje, oslobađanje od obaveza na plaću prve dvije godine za novouposlene, uz zadržavanje postojećih uposlenih, pojednostavljenje obračuna obaveza na plaće, smanjenje troškova administracije…

 

Više...
 
<< Početak < « 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 » > Kraj >>

Stranica 155 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 26