Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Almir Jazvin: Prevent BH očekuje nove ugovore sa Nissanom i Opelom PDF Ispis E-mail

06.01.2015.

Kada se 1999. pojavio na tržištu BiH, Prevent je u svojim proizvodnim pogonima u Visokom krenuo skromno, upošljavajući svega 50 radnika. Međutim, samo godinu poslije kreće sa kontinuiranom ekspanzijom, proširenjem proizvodnih kapaciteta i proizvodnog asortimana.

Zalaganjem uposlenika danas je ova grupacija vodeći privatni poslovni sistem u BiH. Sa Almirom Jazvinom, predsjednikom uprave Prevent grupacije u BiH, razgovarali smo o protekloj godini, preprekama u poslovanju i planovima za narednu godinu.

Kompanija Prevent već godinama se nalazi u samom vrhu bh. izvoznika. Kakvi su rezultati poslovanja u 2014, da li ste zadovoljni i kako osiguravate mjesto među najboljima?

- Prevent grupacija u BiH u 2014. je nastavila sa rastom prodaje. Tokom 2014. grupacija je ostvarila do 10 posto povećanja izvoza u odnosu na prethodnu godinu. Ovakav rast rezultat je veće prodaje autopresvlaka, kočionih diskova, dok je tekstil postao jedan od važnih stubova proizvodno-prodajnog portfelja grupacije u BiH. Pored rasta i kontinuirane diversifikacije u autoindustriji, Prevent grupacija je ostvarila značajan razvoj u industrijama tekstila i konfekcije, a značajno je povećana i prodaja zaštitne opreme. U tom smislu, otvorena su nova regionalna tržišta, ali i svjetska, poput Katara. U segmentu modne konfekcije, iako još u start up fazi poslovanja, Prevent se pozicionirao kao dobavljač za vodeće evropske modne marke. Također, proizvodnja tekstila i kože sve više širi plasman na industrije namještaja, mode i obuće.

Više...
 
Okrugli sto o temi "Manje parafiskalnih nameta - više ekonomskog rasta?" PDF Ispis E-mail

18.12.2014.

DSC 0260

SARAJEVO - Okrugli sto o temi "Manje parafiskalnih nameta - više ekonomskog rasta?" organiziran je danas u Sarajevu. Okrugli sto su organizirali Centri civilnih inicijativa (CCI), u saradnji sa Udruženjem poslodavaca Federacije BiH.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević je na Okruglom stolu prezentirao rezultate ankete koja je provredena među poslodavcima na temu parafiskalnih nameta koji otežavaju poslovanje bh privrednicima.

-

Više...
 
Banja Luka: Izabrani najuspješniji menadžeri i kompanije u 2014. godini PDF Ispis E-mail

17.12.2014.

U banjalučkim Banskim dvorima je održano tradicionalno, tridesetprvo po redu, proglašenje najmenadžera Bosne i Hercegovine, gdje je dvadesetak privrednika po granama i oblastima privrede proglašeno najuspješnijima, saopćeno je iz Najmenadžera.

Generalni direktor Elektroprivrede HZHB iz Mostara Nikola Krešić, generalna direktorica GS Tvornice mašina Travnik Snježana Köpruner, generalni direktor i predsjednik Uprave Privrednog društva Igman iz Konjica Đahid Muratbegović izabrani su za super šampione biznisa.

Više...
 
Privrednike guši 300 parafiskalnih nameta Izvor: Nezavisne novine PDF Ispis E-mail

09.12.2014

U BiH ima više od 300 parafiskalnih nameta na svim nivoima vlasti, koji opterećuju domaću privredu, a samim tim i usporavaju ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta te negativno utiču na standard građana, upozorili su jučer iz Centara civilnih inicijativa (CCI).

Procentualno gledano, više od pet odsto ukupnih troškova poslovanja svake firme u BiH odnosi se na troškove parafiskalnih nameta, dok oni samo privredi u RS godišnje uzmu više od 200 miliona maraka, i to u uslovima krize i nelikvidnosti. Neki do tih nameta su, primjera radi, naknade za korištenje spektra frekvencija, razne naknade komorama i turističkim zajednicama, takse za ovjere, opšte i posebne vodne naknade, razne sudske, administrativne i komunalne naknade, članarine, naknada za opštekorisnu funkciju šuma i brojni drugi nameti na svim nivoima vlasti, od opština i gradova, preko institucija entiteta i BiH.

 

Više...
 
Kako do povoljnijeg poslovnog ambijenta-šta poslodavci očekuju od vlasti Štampa KOLUMNE (Oslobođenje) Autor; Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Kako do povoljnijeg poslovnog ambijenta PDF Ispis E-mail

10.12.2014.

140106039.5 mn

Čitajući medijske napise izgleda mi da su naši političari shvatili da poslovni ambijent, u kojem djeluju privredni subjekti u Federaciji i cijeloj Bosni i Hercegovini, i pored određenih pozitivnih karakteristika, kao što su stabilna valuta, stabilan bankarski sektor, dobar geografski položaj, dobra telekomunikacijska i energetska infrastruktura, prirodni resursi, ekološki čist ambijent, potencijalno dobri kadrovi, rast makroekonomskih pokazatelja u zadnjoj godini, nije dovoljno stimulativan za investiranje i novo zapošljavanje.

Više...
 
<< Početak < « 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 » > Kraj >>

Stranica 157 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13