Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Poslodavi i sindikat nepodržavaju Nacrt Zakona o porezu na dobit PDF Ispis E-mail

04.06.2014.

Na jučerašnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH (FBiH), delegacije poslodavaca i sindikata u ovom vijeću, nisu podržale predloženi Nacrt zakona o porezu na dobit.

Ekonomsko-socijalno vijeće podržalo je prijedlog da u što kraćem roku bude organizovan okrugli sto na kome bi bilo raspravljano o ovom zakonskom prijedlogu i na koji bi, osim socijalnih partnera i drugih zainteresovanih, bili pozvani i predstavnici međunarodnih institucija.
U obrazloženju ovog zakonskog rješenja, federalni ministar finansija Ante Krajina naveo je da je zakon, nakon što ga je usvojila Vlada FBiH, upućen u parlamentarnu proceduru. U njegovu izradu bili su uključeni i stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda, posebno u segmentu koji se odnosi na status izvoznika i priznavanje, odnosno nepriznavanje troškova reprezentacije.
Krajina je istakao da je u zakonu, što je bitna novina, transparentno pojašnjen termin transfernih cijena.
Šef delegacije poslodavaca u Ekonomsko-socijalnom vijeću Safudin Čengić rekao je da poslodavci ne mogu dati podršku ovakvom tekstu zakona jer ih ne stimuliše da više investiraju i otvaraju nova radna mjesta.
Na sjednici je razmatrana incijativa Udruženja poslodavaca FBiH o ukidanju plaćanja članarina u turističkim zajednicama. Predloženo je da se pokrene inicijativa za izmjenu zakonske regulative koja tretira parafiskalne namete, koji opterećuju poslovanje privrednih subjekata.

Ekonomsko-socijalno vijeće je ponovo ukazalo na potrebu usvajanja zakona o šumama u Federaciji BiH.

Više...
 
Održana 32. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

30.05.2014.

uo_29.05.14

 

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je jučer 32. redovnu sjednicu na kojoj se našlo 7 tačaka dnevnog reda.

Na početku sjednice usvojen je Zapisnik sa 31.redovne sjednice, te je potom razmatran finansijski Izvještaj Udruženja poslodavaca sa posebnim osvrtom na priliv sredstava od članarine u 2014.godini, kao i upoređivanje prihoda po godinama od 2007.godine od kada Udruženje aktivnije djeluje.

Zaključeno je da se svi članovi Upravnog odbora aktivnije uključe oko proširenja članstva kako bi se povečali prihodi za Udruženje, a za šta već kako je navedeno postoje čvrsta obećanja od nekih firmi sa lokaliteta industrijske zone  „Pobjeda“ za učlanjenjem.

To bi umnogome popravilo finansijsku sliku Udruženja poslodavaca i ojačalo kapacitete za bolje pružanje usluga prema članovima kao i aktivnije zastupanje interesa poslodavaca sa Vladom i Sindikatom  kroz Ekonomsko-socijalno vijeće  i prema drugim institucijama.

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao 3 veoma važna zakona koji se nalaze u formi Nacrta a radi se o : Nacrtu Zakona o koncesijama i nacrt Zakona o industrijskim zonama BPK Goražde kao i o Nacrtu Zakona o porezu na dobit FBiH.

Više...
 
Najava održavanja 32.sjednice Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

28.05.2014.


Ul. Seada Sofovića Sofe br.10, 73000 Goražde

Telefon/fax: +387 38 220-932; sekretar : 061/992-778; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; web:www.upbpk.com

Ž-R: 1011400000659180; ID broj: 4245052940009; R-br: R-I-14/2005

______________________________________________________________________________________

Broj:  92/14

Goražde, 27.05.2014.godine

 

Na osnovu člana 3. Poslovnika o radu Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde, s a z i v a m

32.SJEDNICU UPRAVNOG ODBORA

UDRUŽENJA POSLODAVACA BPK GORAŽDE

Koja će se održati dana 29.05.2014.godine / četvrtak/ sa početkom u 14,00 sati u prostorijama firme “Goražde putevi” d.d. ( ul. Seada Sofovića Sofe br.27) u Goraždu.

Za sjednicu  predlažem sljedeći :

D n e v n i    r e d

  1. Razmatranje i usvajanje Zapisnika sa redovne 31.sjednice Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde;

2.   Finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca BPK Goražde sa osvrtom na pregled prihoda i rashoda za period 2007-2013 godina i pregled prihoda i rashoda za 5 mjeseci 2014.godine;

3.   Razmatranje Nacrta Zakona o koncesijama BPK Goražde;

4.   Razmatranje Nacrta Zakona o industrijskim zonama BPK Goražde;

5.   Razmatranje Nacrta Zakona o porezu na dobit Federacije Bosne i Hercegovine;

6. Razmatranje aktuelne situacije izazvane obilnim padavanima i poplavama i poduzimanje određenih mjera;

7.  Tekuća pitanja.

Dostavljeno:

- članovima Upravnog odbora

-a/a

Predsjednica UO

     

                                                                                                               / Munevera Ušanović s.r./

 
Mjera podrške poslodavcima: Moguće smanjenje doprinosa na plaće PDF Ispis E-mail

23.05.2014.

Zamjenik premijera Federacije Jerko Ivanković Lijanović je prije nekoliko dana najavio da Vlada FBiH, kao znak podrške poslodavcima nakon katastrofalnih poplava, razmišlja i o mogućnosti smanjenja doprinosa na plaće. Ukoliko se ovo dogodi bit će to veliki uspjeh poslodavaca budući da godinama traže smanjivanje ovih nameta od Vlade kako bi se mogli brže razvijati i više zapošljavati.

Stručnjaci smatraju da će Vlada morati djelovati brzo i sa efikasnim mjerama kako bi se spriječila potpuna gospodarska katastrofa, napominjući da se na poplavaljenom području generiralo 75 posto BDP-a.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Sefudin Čengić je na nedavnoj konferenciji za novinare kazao je očekuju pomoć od države, da se osiguraju sredstva kako bi se pokrenula proizvodnja, zadržala radna mjesta, bar ona koja su do sada radila.

Više...
 
Njemačka RTV ARD: Bekto Precisa čudo Goražda, rade za Mercedes i Porsche PDF Ispis E-mail

24.05.2014.

Njemačka RTV ARD na svom blogu napisala je kako je bh. kompanija Bekto Precisa čudo Goražda koje svojim prozvodima snadbjeva renomirane svjetske proizvođače automobila. Tako ako zavirite ispod haube Ferrarija, Jaguara, Porsche-a nećete vidjeti samo dijelove koji su napravljeni u Stuttgartu ili Halewood-u, nego i one koji su pravljeni u Goraždu u BiH.

Pišu kako se uprkos ratnim dešavanjima koja su zadesila ovaj mali grad ljudi nisu predavali. Naročito ne Redžo Bekto koji je godinama radio u Njemačkoj, a nakon rata je vidio šansu u svojoj državi. Osnovao je prvu privatnu firmu u BiH nakon rata. Sa osam radnika je Bekto Precisa 2005. godine otvorena, danas imaju preko 430 radnika a u planu je posao za još 250.

Više...
 
<< Početak < « 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 » > Kraj >>

Stranica 164 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21