Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Vlada FBiH raspravljala o mjerama za izlazak iz krize PDF Ispis E-mail

4.4.2014.

Analiza ekonomsko-socijalne situacije u Federaciji Bosne i Hercegovine i mjere za prevazilaženje krize bili su na dnevnom redu jučerašnje tematske sjednice Vlade FBiH, u čijem su radu učestvovali i predstavnici partnera Federalne vlade u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritorij FBiH - Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) i Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH). Sjednici su, također, prisustvovali potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić i predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH Edhem Biber.

Polazište za jučerašnju raspravu bili su i prijedlozi mjera za prevazilaženje krize koje su ponudili SSSBiH i UPFBiH.

Sindikat je, kada je riječ o oblasti rada i socijalne politike, predložio, uz ostalo, zadržavanje nivoa stečenih prava radnika i obavezno usklađivanje najniže neto i bruto satnice s porastom troškova života, kako je predviđeno Općim kolektivnim ugovorom za teritorij FBiH.

Više...
 
Kontinuirani razvoj i zapošljavanje: Prevent Goražde - dvije godine poslije PDF Ispis E-mail

31.03.2014.

Prevent je u Goražde došao 2007. godine kada je zaposlio 30 ljudi. Sa daljim razvojem u 2011. godini na ovoj lokaciji pokreće  proizvodnju autopresvlaka pri čemu je angažovano stotinjak ljudi, da bi kraj te iste godine dočekao sa 520 zaposlenika. Dalja dinamika zpošljavanja se nastavlja i u 2012. godini, kada je tokom cijele godine, svaki mjesec u prosjeku 40 ljudi dobivalo svoje radno mjesto.

Danas, Prevent na proizvodnoj lokaciji u Goraždu zapošljava preko 1100 radnika u tri proizvodne kompanije: Prevent Safetly, Prevent Goražde i Prevent Components.

Više...
 
Članak novinarke Reuters-a o Bosansko-podrinjskom kantonu sa prevodom PDF Ispis E-mail

21.03.2014.

Town that withstood wartime siege shows the way in troubled Bosnia

Workers prepare car upholstery in the Prevent factory in Gorazde

Workers prepare car upholstery in the Prevent factory in Gorazde

20-Mar-2014 12:22

  • Gorazde an oasis of economic good news in post-war Bosnia
  • Muslim Bosniak town resisted conquest through 1992-95 war
  • Bosnia suffering unrest over unemployment, corruption

By Daria Sito-Sucic

GORAZDE, Bosnia, March 20 (Reuters) – The people of Gorazde pride themselves on their resilience, forged during Bosnia's 1992-95 war. Gorazde survived while other Muslim Bosniak enclaves in the country's east, Srebrenica most notoriously, fell to separatist Serb forces.

 

Više...
 
Klix.ba u Goraždu: Dok drugi bh. gradovi životare, na Drini se rađa novi ekonomski div PDF Ispis E-mail

20.03.2014.

Goražde, grad heroj, kako su ga nazvali brojni svjetski zvaničnici među kojima i bivši američki predsjednik Bill Clinton, zbog otpora kojeg je ovaj grad pružio tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, danas je jedan od glavnih razvojnih centara u Bosni i Hercegovini.

Goražde, grad heroj, kako su ga nazvali brojni svjetski zvaničnici među kojima i bivši američki predsjednik Bill Clinton, zbog otpora kojeg je ovaj grad pružio tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, danas je jedan od glavnih razvojnih centara u Bosni i Hercegovini.

Klix.ba u Goraždu: Dok drugi bh. gradovi životare, na Drini se rađa novi ekonomski div

Goražde (Foto: Davorin Sekulić/Klix.a)

Više...
 
Na sjednici ESV-a Federacije o mjerama za izlazak iz krize PDF Ispis E-mail

19.03.2014.

Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritoriju Federacije BiH socijalni partneri su se složili da Vlada Federacije BiH u narednom periodu zakaže tematsku sjednicu na kojoj bi se razmatrali prijedlozi mjera za izlazak iz ekonomske i društvene krize.

Po riječima predsjednika ESV Edhema Bibera, sindikat i poslodavci su u svojim prijedlozima iznijeli oko 50 mjera koje mogu doprinijeti izlasku iz krize, a koje se načelno tiču rastrećenja privrede, omogućavanja novog zapošljavanja i poboljšanja ambijenta za ulaganje u Federaciji BiH. Biber je dodao da očekuju da Vlada donese svoj stav o tome, odnosno da predloži mjere i rokove za njihovo provođenje.

Više...
 
<< Početak < « 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 » > Kraj >>

Stranica 168 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 23