Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Studija " Analiza opterećenja privrede u BiH" PDF Ispis E-mail

 

21.02.2011

Studija "Analiza opterećenja privrede u BiH": Uslovi u privredi neodrživi

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca u FBiH, rekao je da je nova studija "Analiza opterećenja privrede u BiH", koju je pripremilo to udruženje u saradnji s Asocijacijom poslodavaca BiH i uz finansijsku podršku Međunarodne organizacije rada, pokazala da tako velika davanja poslodavaca urazvoja i novog zapošljavanja kao u BiH, ne postoje nigdje u svijetu te da ih je nemoguće izdržati.

Na prezentaciji ove studije u Sarajevu, Pandurević je istaknuo da će svi koji su odgovorni za to kada vide nalaze iz analize morati poduzeti određene mjere da se situacija promijeni.

"U KS-u se, naprimjer, plaćaju natpisi, odnosno pilati i jarboli i ukoliko imate jedan takav pilat i tri jarbola plaćate između sedam i deset hiljada KM mjesečno, a recimo zakoni koji se odnose na državne praznike vas obavezuje da istaknete državnu zastavu za dan državnog praznika. Isto, naprimjer, neke male općine u FBiH, s nekoliko hiljada stanovnika, traže po osamsto do hiljadu KM naknade samo za isticanje firme, a ta naknada u općinama u Sarajevu je 40 posto jeftinija", kazao je Pandurević.

Više...
 
Elementarna nepogoda zatvara BH firme : Većina radnika na čekanju PDF Ispis E-mail

15.02.2012

Elementarna nepogoda zatvara bh. firme: Većina radnika na čekanju

Ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran istakao je da veće kompanije nisu prestale proizvoditi, ali da vjerovatno ima manjih koje jesu i da će se šteta tek utvrđivati, a podnijeće je sami privrednici

Zbog elementarnih nepogoda, firme u BiH smanjile su proizvodnju ili nikako ne rade, veliki broj radnika već je poslat na čekanje, a stotine zaposlenih tek čeka ovakva sudbina koja znači i manje plate na kraju mjeseca, bar za one koji je primaju, pišu "Nezavisne novine".

Više...
 
Sporna odluka Vlade Federacije dovela u pitanje dalju sudbinu firme "Pobjeda sport" PDF Ispis E-mail

14.02.2012

Ministar za privredu u Vladi BPK Goražde Demir Imamović uputio je jučer premijeru Vlade Federacije, ministru Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i direktoru Federalne direkcije za namjensku industriju pismo za zahtjevom za hitan sastanak. Ovaj zahtjev iniciran je nedavnom odlukom Vlade Federacije kojom je firmi "Umarex"iz Njemačke odobrena kupovina dionica privrednog društva "Pobjeda-sport" iz Goražda, ali pod uslovom da dokumentacija ovog preduzeća ostane u vlasništvu države.

Više...
 
Održan sastanak u općini Foča-Ustikolina sa predstavnicima Privredne komore BPK Goražde i Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

 

02.02.2012

P1010041

 

 

 

 

 

 

 

 

U općini Foča – Ustikolina dana 02.02.2012.godine održan je sastanak između predstavnika općine Foča – Ustikolina, na kome su prisustvovalli načelnik oćine Zijad Kunovac, pomoćnik načelnika s za privredu Nihad Hadžiahmetović i šef organizacione jedinic
e  za urbanizam i prostorno uređenje Redžo Bašić, te predsjednika Privredne komore BPK Goražde Dževada Terovića i sekretara Udruženja poslodavaca BPK Goražde Adnana Bukve.

 

Više...
 
Nikšić sa predstavnicima „UMAREXA“ PDF Ispis E-mail
 

31.01.2012.

 

 

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je u Vladi primio rukovodioce  njemačke kompanije „UMAREX“, potpredsjednika Martina Wonischa i izvršnog direktora za investicije Johanesa Finkea. Razgovarano je o interesu „UMAREX“-a za kupovinu dionica dioničkog društva „Pobjeda-Sport“ iz Goražda, a sastanku je prisustvovao i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Emir Frašto.

Više...
 
<< Početak < « 191 192 193 194 195 196 » > Kraj >>

Stranica 191 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13