Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Održana 7.redovna sjednica Upravnog odnora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

01.12.2022.

uo 1 12 2022 3

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 01.12.2022.godine 7. redovnu sjednicu, na kojoj se našlo 11 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor je nakon usvajanja Zapisnika sa predhodne sjednice razmatrao realizaciju odluka i zaključaka sa predhodne sjednice Upravnog odbora.

Razmatrana je i informacija o aktivnostima između dvije sjednice Upravnog odbora.

U nastavku sjednice Upravni odbor je donio odluku da se organizuje manifestacija : „Večer uspješnih poslovnih priča“ 20.12.2022.godine u restoranu „Casablanka“, na kojoj bi se uručila priznanja za najveću ostvarenu dobit u kategoriji velikih, srednjih i malih preduzeća.

To je prilika da Udruženje poslodavaca, Vlada BPK Goražde i Grad Goražde odaju priznanje privrednim subjektima koji daju veliki ekonomski i drugi doprinos.

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao rezultate podsticaja za privredu u 2022.godinu i zaključio je da je dobra stvar da je bilo podsticaja za ukupno 75 firmi, ali da treba nastojati da se podsticaj poveća.

Upravni odbor je također razmatrao pregled prijavljenih i odjavljenih osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje, za period januar- oktobar 2022.godine, te se ustanovilo da je 232 više odjavljeno sa evidencije nego što prijavljeno iz radnog odnosa u istom periodu.

uo 1 12 2022

Također, Upravni odbor je primio k zanju informaciju da je donesen Zakon o izmjenama zakona o komunalnim taksama BPK Goražde, te je donio zaključak da se treba organizovati sastanak sa predstavnicima grada Goražde kada je u pitanju donošenje odluke o visini komunalne takse na istaknutu firmu.

Do kraja sjednice upravni odbor je razmatrao informaciju oko novoosnovanih firmi na području BPK Goražde u periodu 2010-2022.godina, te je zaključio da je primjetan značajan broj novih firmi, te puno više od onih koji se gase.

up 1 12 2022 2

 

 

 

 
Održana prezentacija privrede BiH na tržištu Evropske unije, s fokusom na Bosansko-podrinjski kanton Goražde PDF Ispis E-mail

03.11.2022.

U organizaciji Ministarstva za privredu  i Privredne komore Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je u prostorijama Biznis centra u Goraždu održana ”Privredna/gospodarska prezentacija na tržištu Evropske unije privrede BiH s fokusom na Bosansko-podrinjski kanton Goražde”.  Radni naslov prezentacije je ”Predstavljanje privrede Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na njemačkom govornom području (Njemačka, Austrija, Švicarska), a prezentaciju su predstavili predstavnici firme Coral Consulting Servicea d.o.o iz Mostara  čija poslovna strategija je bazirana na poslovnom informisanju, umrežavanju, finansiranju i realizaciji investicijskih projekata.

Ovom prilikom istaknuta je obostrana zainteresovanost za saradnju, u smislu bolje prezentacije  potencijala privrede BPK Goražde  u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, a kako je naglašeno iz Coral Consulting Servicea d.o.o, nakon održanih prezentacija u svim kantonima FBiH pristupit će se izradi Publikacije pod naslovom ”BiH Extra” 2022/23 godina, koja će biti usmjerena ka investitorima Njemačke, Austrije i Švicarske.

Kako je rečeno, ovo je šansa  za kompanije Bosansko-podrinjskog kantona, a koje žele pronaći kapital ili poslovnog partnera ili izvoziti na područje Njemačke, Švicarske i Austrije, što čini područje od 100 milijuna stanovnika, a ujedno ovo je ogromna privredna prilika za Bosnu i Hercegovinu.

Ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde prisustvovali su predsjednica Šejla Bojadžija i sekretar Adnan Bukva.

 
SVEČANO OTVORENA XVIII PO REDU PRIVREDNO-KULTURNA MANIFESTACIJA ‘’DANI JABUKE’’ GORAŽDE 2022. 13/10/2022 PDF Ispis E-mail

13.10.2022.

Goražde je po XVIII put domaćin privredno-kulturne manifestacije “Dani jabuke” Goražde 2022. U prisustvu brojnih zvanica ceremonija svečanog otvaranja Sajma održana je danas na platou ispred Gradske dvorane ”Mirsad Hurić”.

Riječi dobrodošlice zvanicama i učesnicima najprije je uputio predsjednik Upravnog Odbora PKM ”Dani jabuke” Mirsad Hubanić. O ulozi i značaju ovog Sajma govorili su brojni zvaničnici među kojima zamjenik predsjednika Privredne komore FBiH, dr. Marko Šantić, potpredsjednik vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, profesor na PPF Vedad Falan i drugi gosti.

Posebnu dobrodošlicu u naš grad gostima i učesnicima Sajma poželio je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, koji je prilikom obraćanja naglasio da će Grad Goražde u narednom periodu riješiti problem pijace koja je gorući problem naših poljoprivrednika jer nemaju adekvatan prostor gdje mogu da prodaju svoje proizvode.

Čast da zvanično proglasi otvorenom XVIII privredno-kulturnu manifestaciju “Dani jabuke” Goražde 2022. pripala je učeniku OŠ ”Fahrudin Fahro Baščelija” Ahmedu Gušu, koji je na svjetskom takmičenju inovatora osvojio prvo mjesto sa izumom kojim se istovremeno detektuje i gasi požar.

Ceremoniju svečanog otvaranja svojim nastupom upotpunila je i Hana Sjerčić.

Na manifestaciji, po kojoj je Goražde postalo prepoznatljivo u cijelom regionu, ove godine svoje proizvode predstavit će veliki broj izlagača. Svi izložbeni kapaciteti u prostoru dvorane “Mirsad Hurić” su popunjeni, gdje su izloženi proizvodi iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma.

U okviru manifestacije koja traje do subote 15.10.2022. organizovaće se okrugli sto o temi ‘’Pravilna ishrana preživara sa akcentom na ishranu muznih krava’’ predavača Krištofa Seleša, a kako ističe organizator manifestacije i ove godine će biti dodjeljena priznanja za kvalitet proizvoda.

Također organizovaće se i takmičenje škola iz BiH i regiona ‘’Smotaj i probaj slatko’’ delicije od jabuka, a biće održan još jedan okrugli sto na temu “Pravilnom ishranom i zaštitom do visokog prinosa maline”, gdje će predavači biti mr.sci. Nermin Mašala i mr.sci. Omer Omerbegović.

Ovogodišnja privredno kulturna manifestacija “Dani jabuke” Goražde 2022. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Grada Goražda, Caritas-a, te brojnih sponzora.

 
 
 
CHALLENGE TO CHANGE 3: OTVOREN 1. POZIV ZA INOVATIVNE PRIVREDNE SUBJEKTE PDF Ispis E-mail

12.10.2022.

Privredni subjekti iz Bosne i Hercegovine i Švedske sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH, imaju priliku dobiti bespovratna sredstva iz Challenge fonda u okviru prvog poziva za prijavu aplikacija koji je otvoren od 12.10.2022. godine.

Za potencijalne aplikante na raspolaganju je budžet čiji je indikativni iznos oko 480 000,00 EUR, a rok za dostavljanje aplikacija je srijeda 23. novembar 2022. godine do 16 sati.

Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrovani najmanje šest mjeseci, a najduže dvije godine, predviđen je maksimalni iznos granta je 10.000 EUR, dok je za korisnike iz kategorije zrelih privrednih subjekata, koji posluju dvije godine i više, maksimalan iznos grant sredstava je 30.000 EUR.  Aplikanti su obavezni obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati kraće od 3 mjeseca i duže od 12 mjeseci.

Mogućnost prijavljivanja na javni poziv provodi se isključivo putem online apliciranja na elektronski sistem za apliciranje i evaluaciju (eMSAE) koji se nalazi na web stranici www.c2c.ba, gdje je dostupan i Vodič za aplikante, koji je sastavni dio Aplikativnog paketa.  Aplikacije koje budu dostavljene putem pošte (štampana forma), putem faksa ili na neki drugi način, neće biti uzete u razmatranje, niti će biti predmet ocjenjivanja. U cilju detaljnijeg informisanja potencijalnih aplikanata, planirana je organizacija info sesija, čiji termini će biti objavljeni na projektnoj web stranici.

Projekt Challenge to Change 3.0 je trogodišnji projekt ukupne vrijednosti 3 miliona EUR, koji finansira Švedska. Projekt implementira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u partnerstvu sa Agencijom za razvoj preduzeća EDA. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.

1.APLIKACIONA FORMA 

2.BUDŽET PROJEKTA 

3.VODIČ ZA APLIKANTE 

4.IZJAVA APLIKANTA

 Link za online prijavu: https://c2c.ba/bs/pozivi

 

 
Održan sastanak predstavnika obrazovnog sektora i predstavnika privrede BPK Goražde PDF Ispis E-mail

10.10.2022.

 

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, danas je održan sastanak predstavnika obrazovnog sektora i predstavnika privrede BPK Goražde.

Cilj sastanka bio je rad na finalizaciji nastavnog plana i programa za zanimanje Mašinski tehničar- konstruktor alata, kao jednog od novih zanimanja u obrazovnom sistemu na području našeg kantona,  koje je na inicijativu od strane predstavnika privrede izradila Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović“, u saradnji sa ekspertom iz SR Njemačke, uz podršku GIZ-ovog projekta „Stručno obrazovanje u BiH“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija, Privredne komore, Udruženja poslodavaca, škola, Ministarstva obrazovanja i Pedagoškog zavoda, a kako je istaknuto ovom prilikom, uključivanje predstavnika privrednog sektora u izradu te prihvatanje njihovih sugestija i prijedloga je svakako najbolji način da se osigura da se u nastavnom planu i programu za zanimanje Mašinski tehničar- konstruktor alata uvrste znanja, vještine i kompetencije koje su potrebne tržištu rada.

Primjena novog programa se očekuje od školske 2023/2024. godine, a  obrazovnom sektoru je iznimno važno dobiti povratnu informaciju sa tržišta rada prilikom pripreme obrazovnih programa.

Riječi zahvalnosti privrednicima našeg kantona na podršci i spremnosti da odvoje svoje vrijeme i daju doprinos u razvoju novog zanimanja, uputio je  Admir Kurtović, direktor Pedagoškog zavoda BPK Goražde.

skola tehnicka

 

 

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 19 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13